24 agosto 2007

Els Tòpics de l'Hospitalet

He descubierto un nuevo compañero de viaje por la red. Se trata de Hospi.cat, diario digital de L'Hospitalet. Lo he descubierto en una de esas búsquedas en el hiperespacio (hipervínculo en estos lares) a partir del blog de un hospitalenc, y a raiz de un artículo titulado Els Tòpics de L'Hospitalet.

Los que ya me conoceis, sólo viendo el título, os podeis imaginar de que va. Se me han anticipado, y ante el rebote que hubiera pillado al leer el artículo, ellos ya se anticiparon con esta réplica. Winkles, Gayá: no sé de que ciudad sois, pero haced como Buenafuente y dejar de meteros con Castelldefels para pasar a meteros con Reus... Bueno, creo que aún no lo ha hecho pero lo está pensando.


A l'edició digital del Periòdico de Catalunya trobem avui un artícle amb el títol "Barcelona no posa fre a l'agost"; en aquest artícle els autors expliquen que Barcelona ja no és una ciutat deserta durant el mes d'agost sinó que es manté viva també en el mes que, tradicionalment, es considerava de vacances.

Per exemplificar aquest fet fa un comentari que, si més no, es podria considerar desafortunat "Fins i tot en barris i ciutats de tradició obrera i immigrant tot és diferent. Si abans l'Hospitalet, per exemple, es buidava completament quan arribava l'agost, i tothom se n'anava cap al seu poble a Andalusia, ara la immigració sud- americana manté la vida als carrers."

És una realitat que l'Hospitalet és una ciutat (no un barri) de tradició obrera, però amb el simple comentari de ciutat d'immigrants que abans marxaven a Andalusia i que ara els sud-americans donen vida al carrer s'està utilitzant un tòpic que pot, i de fet ho fa, ferir sensibilitats. És indignant que un mitjà de comunicació seriòs encara consideri immigrants a les persones d'origen andalús i, per extensió, d'origen espanyol, perquè molts anys després encara no els considera d'aquí i, per altra banda, nega la integració dels "altres" immigrants, els d'origen sud-americà.

La ciutat de l'Hospitalet acostuma a ser considerada com de segona fila, ens hem sentit dir "barrio marginal de Barcelona" anys enrere a certes televisions privades espanyoles i d'altres coses similars.

Cal que els hospitalencs i hospitalenques reivindiquin la seva vàlua com a ciutadans i ciutadanes de l'Hospitalet i de Catalunya per evitar que els tòpics siguin presos com una realitat.

No dubtem de la bona intenció dels redactors del mitjà de comunicació, però els mitjans de comunicació locals hem de vetllar pel respecte a la nostra ciutat.


No vale la pena ni hacer comentario de texto. En fin, creo que no navegamos solos en este viaje de reivindicación de mi ciudad ante quien haga falta. Somos muchos más de los que publicamos blogs los que peleamos para dejar de ser una ciudad tópico y para no topificar ninguna otra.

No hay comentarios: